Отруєння грибами

Із двох тисяч видів грибів в Україні їстівними вважаються щонайбільше 500. Існують прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами.
Як уникнути отруєння грибами?
1. Не купуйте гриби на стихійних ринках.
2. Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви — відмовтеся від їх споживання.
3. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
4. Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
5. Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, у тому числі важкі метали.
6. Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і підвищуючи концентрацію токсинів.
7. Ніколи не куштуйте сирі гриби.
8. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
9. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
10. Варіть гриби не менше 3 разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
11. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощуються штучно та підлягають контролю.

Рубіжанське міжрайонне управління Держпродспоживслужби в Луганській області