Готуються до сезонних робіт

У селі Скаргівка на території колишньої Голубівської сільради Кремінського району (нині – Голубівський старостат Рубіжанської громади) 10 лютого на базі ПП «Каут» відбулися навчальні заняття для співробітників цього підприємства. Адже попереду сезонні аграрні роботи, які ось-ось розпочнуться з підкормки озимих культур.
Фахівці-аграрії – агрономи, трактористи, комбайнери, механізатори, механіки тощо – разом із головою правління та директором підприємства актуалізували свої професійні знання й навички, проаналізували минулорічну роботу, обговорили, яким чином варто уникати помилок.

Подібні заняття для підприємства є традиційними, адже вони дуже важливі для організації злагодженої ефективної роботи, особливо в гарячу пору. Безумовно, співробітники підприємства – фахівці, які мають і відповідну освіту, й практичний досвід. Але принципи роботи ПП «Каут» базуються на усвідомлення того, що підвищення кваліфікації, вдосконалення власних знань та навичок, а також аналіз помилок та досягнень вкрай важливі завжди й для кожного – без винятку.

З увагою до кожної дрібниці

Як підкреслив Валерій Іванович Каут, голова правління підприємства, у роботі все складається з дрібниць. Остаточний результат залежить від того, наскільки саме в дрібницях робота була організована професійно й чітко, опираючись на теорію та практичний досвід.
Кожен етап сільгоспробіт, які розпочнуться буквально з дня на день, проаналізували, як на фаховій лекції. Та, по суті, це й була фахова лекція – із активним залученням слухачів до обговорення.
Приділили увагу кожній дрібниці. Й – о котрій годині треба розпочинати роботи, враховуючи тургор – період максимальної наповненості рослини вологою, коли рослина легко може зламатися. І – максимальну зручність (з прорахуванням майже до секунд), з якою зерно мають відвантажувати з комбайна на вантажівки. І те, як треба їхати по краю поля, щоб правильно вирівняти колесами крайок ґрунту…
Безумовно, більша частина інформації, яка прозвучала, була глибоко зрозуміла лише фахівцеві, який працює в сільському господарстві й добре знає свою роботу. Але – саме такі люди й зібралися в залі.

Безпека – понад усе

Окрему увагу приділили пожежній безпеці. Пригадали минулорічні ситуації, проаналізували їх, зробили висновки: як максимально унебезпечити врожай та техніку, а головне – людину.
До речі, заняття з пожежної безпеки проводитимуться й надалі. На підприємстві є пожежна команда. Є на території й ставки, що являються резервуарами на випадок пожежі. Є вогнегасники й інші засоби, необхідні на випадок пожежі.

Головне – людина

Під час занять неодноразово підкреслювалося: все, що робить підприємство, в першу чергу робиться для людини – співробітника, пайщика, будь-якого мешканця громади.
– Головне й найцінніше – це ви, кожен із вас, а не техніка чи врожай, – зауважив Валерій Іванович.
Зрештою, й високі врожаї (а вони тут найвищі в області – 60 ц/га при середньообласному показнику 35,6 ц/га), й зароблені гроші – все це робиться в ім’я людини, для її комфорту й благополуччя.
Що стосується турботи про людину – їй тут також приділяють увагу в усіх дрібницях, як і власне на виробництві.
Так, після занять усі співробітники відправилися на примірку – кожному за індивідуальними параметрами тут шиють робочий одяг. Роблять це щороку – у старому й зношеному не працюють.
Одяг витримано в корпоративній стилістиці – як і інтер’єри приміщень, прапор підприємства, його логотип тощо. Це і є складовою так званого соціального пакету і підвищує престижність праці фахівців підприємства.
Шиючи комбінезони, куртки та все інше, враховують при цьому і вид робіт, які виконуватиме працівник, і безпеку та індивідуальні побажання.
Ось тільки один приклад.
— Цей співробітник працює з косаркою, і йому каміння на ноги летить, – каже Юлія Батищева, завгосп підприємства, представниці швейного цеху, яка приймає замовлення.
І одразу оговорюється, як ущільнити брюки, щоб людині під час роботи було зручно й не боляче.
До речі, під час робіт випрати робочий одяг можна безпосередньо на підприємстві, не забираючи його, важкий і брудний додому. На виробництві взагалі все продумано й організовано так, щоб під час максимально інтенсивних робіт, зокрема в жнива, працівники могли ночувати безпосередньо тут. Тут є гуртожиток, облаштований відповідно до найсучасніших умов, зручна душова, пункт харчування…
Обов’язковим для всіх без винятку працівника є медичний огляд.
Загалом, для того, щоб описати всі принципи роботи цього підприємства та його унікальність, однієї газетної статті замало. Але очевидні речі (й урожайність, і соціальна захищеність працівників, і співпраця з громадою, і орендна плата) свідчать за те, що землі пайщиків (а їх понад 700) – у надійних руках.

ДОВІДКА

Під час сезонних робіт на ПП «Каут» задіяно порядку 70 співробітників. Це фахівці з різним досвідом, різного віку. Так, зараз наймолодшому співробітнику 18 років, найстаршому – за 60.
В ПП «Каут» дуже серйозно ставляться до спадкоємності поколінь. Не секрет, що в наш час чимало підприємств, причому в дуже різних сферах, страждають від того, що кваліфікованої молоді просто немає, і фахівців старого покоління замінити нікому.
Керівництво ПП «Каут» робить акцент на тому, що старше покоління повинно навчати молодь, давати кожному молодому співробітникові попрактикуватися в різних видах робіт.